Egyre nagyobb teret hódít az újrahasznosított papír!

Egy tonna papír előállításához akár 3,5 tonna fa is szükséges. A gyártási folyamat során a cellulóz előállítása sok energiát, vizet és vegyszert igényel. A szigorú környezetvédelmi előírások ellenére is elkerülhetetlen, hogy sok káros és sokszor veszélyes anyag bekerüljön a vizekbe. A legtöbb papírgyártó cég és feldolgozó ezért különböző projektekben vesz részt, amelyeknek a fő célja a hulladékpapír feldolgozása. Így nagy mértékben elkerülhető a környezet szennyezése. Ami a legfontosabb azonban, a kivágott fa helyett a hulladékpapír az alapanyag.

A gyártási folyamat során a vízmegtakarítás 75%-os, a felhasznált energia pedig 60%. Egy tonna újrahasznosított papír előállításához 1150 kg hulladékpapír szükséges, amivel megspóroljuk 12 darab jól kifejlett fa kivágását. Kétféle minőségben lehet környezetbarát papírt előállítani. A szürkésebb árnyalatú papírt vegyszerrel nem fehérítik, ez csomagoló papír vagy füzetek gyártására kiválóan alkalmas. A színe egyáltalán nem zavaró, sőt egyre divatosabb ilyen füzetbe írni. Több szín nyomására viszont nem alkalmas. Ez csak akkor lehetséges, ha a papírt színtelenítik. Ugyan ez az eljárás kevésbé környezetkímélő, de még így is „megspóroljuk” a fakivágást.

Legnagyobb mennyiségben olyan papírtermékek készülnek ma újrahasznosított papírból, amelyekből legtöbbet használunk: háztartási papíráru, csomagoló anyagok, fénymásoló papír. Nem is gondolnánk, hogy naponta találkozunk ilyen termékekkel, már fel sem tűnik nekünk esetleg a különbség.

De emellett, főleg a prémium kategóriás termékeket gyártók igyekeznek beilleszteni a profiljukba egy-két olyan kollekciót is, amely kimondottan környezetbarát technológiával készül. Ezekkel a termékekkel főleg a fiatalokat célozzák meg, pont azt a réteget, amely már tudatosan is szeretne valamit tenni a környzetvédelemért. Füzetek, mappák, és egyébb iskolai kiegészítők egyre keresetebbek lettek.

A másik vonal az irodai papíráru. A fénymásoló papíron kívül dossziék, mappák, iratrendezők, és egyéb kiegészítő már újrahasznosított papírból készül.

Egyre divatosabbá váltak az úgynevezett „zöld irodák”, ahol nem csak a papír környezetbarát, hanem szinte minden más használati tárgy és eszköz. Emellett fontos egy irodában, ha ez megoldható, hogy szelektíven történjen a hulladék gyűjtése, valamint a használt tisztítószerek is legyenek környezetbarát termékek.

Nagyon tetszenek az ICO ZRt. által gyártott és forgalmazott GREEN PLANET termékek, amelyek biológiailag lebomló műanyagból készülnek. Bioműanyagból gyártanak fűző-, és lyukasztógépet, asztali írószertartót, ügyféltollat, levélbontót és celluxtépőt. A felhasznált alapanyag növényi eredetű, az elhasználódást követően biológiai úton lebomlik, nem terheli a környezetet.

Vissza a bloghoz