Nem csak gyerekeknek.....

Titkos kert, Bűvös erdő, Kincses óceán. Három cím, három könyv, de nem akár milyen könyv. Színező könyvek, vagy más néven kifestők, Johanna Basford gyönyörű rajzaival. Különlegesek, mert nem csak gyerekeknek készültek, hanem elsősorban felnőtteknek, akik tartalmas és pihentető kikapcsolódásra vágynak. Stressz oldó, meditatív kikapcsolódás, mert aprólékos munka, és türelem kell hozzá. Akit egyszer rabul ejt, nehezen teszi le a ceruzát. Amikor a skót származású illusztrátor megalkotta az első könyvét, nem is sejtette, hogy hogy ekkora sikere lesz. Csak a Titkos kert színező könyv világszerte 35 országban és közel 1,5 millió példányban kelt el, ezen keresztül több millió ember kedvelte meg ezt a fajta kikapcsolódást.

Minap olvastam egy cikket arról, hogy a nagy ceruzagyártók jelezték, iskolaszezon közeledtével bizony problémák lesznek a színes ceruzák ellátásával. Ugyan is nem győzik gyártani és csomagolni őket, mert az utóbbi hónapokban olyan mértékben megnőtt a készletek iránti kereset. Az angol The Independent szerint globálisan másfélszeresére tehető a növekedés. Sőt a német Faber-Castell elárulta, a cég forgalma bizonyos művészeti ceruzákból a kétszeresére nőtt. „A bajorországi Stein városában található üzemben kénytelenek voltunk több műszakot bevezetni, mert egyértelműen a színező könyvek sikerével összefüggésben nagyobb lett a kereslet”, mondta Sandra Suppa, a cég képviselője. És ez a trend érezhetően nem gyengül, ma már szinte mindenki színez Dél- Amerikától egészen Ázsiáig. Aminek kimondottan örülnek a gyártók, főleg a több árnyalatot tartalmazó készletek a kellendőek, 24 darabos kiszereléstől akár a 120 darabos kiszerelésig.

A cseh KOH-I-NOOR cég is jelezte, hogy a gyártó kapacitásuk maximális kihasználása mellett sem tudnak elegendő mennyiséget gyártani, és vannak bizonyos termékek, mint a közkedvelt Progresso színesek (famentes ceruza, tömör vastag grafit, lakkozott felülettel ), amelyekből már komoly hiány alakult ki. Ez az egyedülálló technológiával gyártott ceruza meghódította Amerikát, erre a nagy piacra történő bekerülésüket kifejezetten a színező könyvek térhódításának köszönhetik.

Mivel nem csak színes ceruzával lehet színezni, hanem például filcekkel is, előbb utóbb hiány fog jelentkezni valószínűleg a STABILO Point 88-ból is, mely tűfilc a nagyon széles színválasztéka miatt kiválóan alkalmas erre az időtöltésre.

Amiből biztosan nem lesz hiány, a kifestőkönyvekből. Ma már szinte mindegyik ceruzagyártó cég is beszállt a kiadásukba, nagyon sok tehetséges illusztrátor szebbnél-szebb könyveit adják ki, összecsomagolva a saját színező termékeikkel. Az egész világon hódítanak ezek a szettek.

Forrás: iDnes.cz, Johanna Basford, Pinterest, Faber Castell

Vissza a bloghoz