Hogyan válasszunk gyermekünknek iskolatáskát?

Minden szülő egyszer csak szembesül ezzel a kérdéssel, és bevallom őszintén, nem könnyű választani. Manapság a táska választásánál a legfontosabb szempont sajnos a táska ára, de mielőtt eldöntjük, hogy melyiket vesszük meg, fontoljuk meg a következőket!

Gondoljunk csak bele, az iskolatáska nélkülözhetetlen kelléke az iskolába járásnak. Nap mint nap fogja használni a gyermekünk, sokszor elég nagy súly lesz benne. A pakolást és a rendszerezést megkönnyíti, ha a táskának sok rekesze van, azon belül még elválasztó elemekkel, kisebb-nagyobb zsebekkel ellátva. A zsebek közül legyen egy-kettő zárható, például cipzárral. Fontos, hogy a gyermekünk az iratait, pénztárcáját biztonságosan tudja tárolni. Nem hátrány, ha felvarrt igazolvány-, vagy írószertartó is van a táskában. Nagyon praktikusak a külső oldalsó zsebek is, itt tárolható a mindennapi innivaló, így védhető a táska tartalma a kisebb balesetektől.

A táska súlya nem haladhatja meg a gyermek súlyának 10-15%-át. Nehéz pontosan meghatározni, hogy valójában mi az a súly, aminek a cipelése nem káros a gyermekünk egészségére. A gyermek súlya mellett mérvadó még a hát és a váll izomzatának fejlettsége is. Ha figyelembe vesszük e két tényezőt, akkor a táskának kell pihekönnyűnek lenni, hisz a könyvek, füzetek és egyéb tanszerek súlya adott. Tehát a kiválasztott táska ne legyen nehezebb 1kg-nál! A táska kiképzése biztosítsa az egészséges testtartást, legyen gerincbarát hátkiképzése! A vastag párnázás, szellőztető barázdákkal ellátott ergonomikus hátkiképzése tökéletesen igazodik kicsi és nagyobb gyerekek hátához egyaránt. Célszerű olyan táskát választani, amelynek vállpántjai is több ponton állíthatók.

A táska vásárlásába vonjuk be a gyermeket is, mindenképp fontos, hogy próbálja azt fel, kényelmes-e neki, illetve olyan táskát szerezzünk be, amelyik biztosan tetszeni is fog neki! Látatlanban ne vegyünk táskát! Válasszunk inkább prémium minőségű táskát, erős anyagból és minőségi kiegészítőkkel! Anyaga legyen vízlepergető. Nagyon bosszantó tud lenni, ha alig pár napos használat után elromlik a cipzár, vagy leszakad a pántja. A táska szerkezete legyen formatartó, hogy ellenálljon a mindennapi gyűrődésnek. Egy jól megválasztott táska akár 4-5 évig is tökéletes lehet a gyermekünk számára.

A táska elején, oldalán és vállpántjain legyenek nagy felületű fényvisszaverő elemek, hogy gyermekünk normál vagy rosszabb fényviszonyok mellett is nagyobb biztonságban legyen.

Fotók: Ars Una Stúdió- Az egészséges iskolatáskák szakértője

Vissza a bloghoz